anzel forum
Ceremonia Ceaiului Untitled-1-1
anzel forum
Ceremonia Ceaiului Untitled-1-1
anzel forum
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.


forum anime,j-music,concursuri si tot ce se poate^^ intra in lumea anime-urilor si a j-muzicii
 
AcasaAcasa  Portal*Portal*  GalerieGalerie  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  
Conectare
Utilizator:
Parola:
Conectare automată: 
:: Mi-am uitat parola
Ultimele subiecte
» Heya ppl xD
Ceremonia Ceaiului Icon_minitimeSam Oct 24, 2009 12:44 pm Scris de Asami

» ^_^ Oracolul meu ^__^
Ceremonia Ceaiului Icon_minitimeMier Sept 30, 2009 1:58 pm Scris de Asami

» Reguli/adere la FC Kaleido Star
Ceremonia Ceaiului Icon_minitimeLun Sept 28, 2009 4:39 pm Scris de Asami

» Temperamentul tau
Ceremonia Ceaiului Icon_minitimeVin Sept 25, 2009 10:14 pm Scris de Ænima

» Sinucidere
Ceremonia Ceaiului Icon_minitimeVin Sept 25, 2009 10:11 pm Scris de Ænima

» Amv mele...nu va speriati!
Ceremonia Ceaiului Icon_minitimeJoi Sept 17, 2009 7:07 pm Scris de Asami

» Cine urmeaza?
Ceremonia Ceaiului Icon_minitimeMar Sept 15, 2009 4:35 pm Scris de Charme

» Ok parerile vizitatorilor
Ceremonia Ceaiului Icon_minitimeLun Sept 14, 2009 4:57 pm Scris de Asami

» Vicii-aveti sau nu?Cum luptati impotriva lor
Ceremonia Ceaiului Icon_minitimeLun Sept 14, 2009 4:56 pm Scris de Charme

Căutare
 
 

Rezultate pe:
 
Rechercher Cautare avansata
Mai 2024
LunMarMierJoiVinSamDum
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
CalendarCalendar

 

 Ceremonia Ceaiului

In jos 
AutorMesaj
Asami
Half
Half
Asami


Numarul mesajelor : 755
Varsta : 30
Localizare : In my world
Respectarea regulilor : Ceremonia Ceaiului Rank11-24afb
Spam : Ceremonia Ceaiului Ogdyj6
Avertizari : Ceremonia Ceaiului Barra_11
Ban : Ceremonia Ceaiului 100bg4
Reputatie : 0
Puncte : 299
Data de inscriere : 31/08/2008

Ceremonia Ceaiului Empty
MesajSubiect: Ceremonia Ceaiului   Ceremonia Ceaiului Icon_minitimeSam Aug 15, 2009 5:19 pm

Pentru acei iubitori de traditie japoneza care inca nu au descoperit toate tainele ceremoniei ceaiului aceasta informatie ii va trezi interes Smile
Ceremonia Ceaiului Chinese-green-tea

Ceremonia Ceaiului

Ceremonia ceaiului 茶の湯 este un ritual a carui principala influenta a fost Budismul Zen in care este preparata pudra de ceai verde care este mai apoi servita oaspetilor.
Cultura japoneza a creat un mod unic de abordare a servirii ceaiului, acesta constand in ridicarea degustarii ceaiului dintre lucrurile considerate lumesti la un nivel spiritual superior.
Aceasta ceremonie este de doua feluri: cha no yu si cha ji; prima este cea simpla in care se serveste doar ceai, iar cea de a doua este ceremonia propriu-zisa in care se serveste mancare, se servesc dulciuri si mai apoi ceaiul de doua feluri – unul mai slab si altul mai tare din punctul de vedere al compozitiei – (aceasta din urma poate dura pana la patru ore).
Studiul ceremoniei ceaiului dureaza foarte multi ani si uneori poate dura o viata intreaga.Este nevoie de anumite cunostinte chiar si in calitate de oaspete; trebuie stiut ce gesturi si ce expresii sunt asteptate din partea unui oaspete.

Scurt istoric

Consumarea ceaiului verde a ajuns in Japonia in secolul IX si a fost introdus de catre un preot budist, Eichu, la intoarcerea acestuia din China unde se pare ca ceremonia ceaiului era deja traditie de foarte multi ani. Obiceiul de a bea ceai era deja raspandit in China unde, la inceput, acest ceai verde a fost consumat in scopuri medicale, abia mai tarziu fiind consumat doar pentru propria placere.
In secolul XII a fost introdus un alt fel de ceai verde, matcha, de catre Eisai, un alt calugar japonez care s-a intors din China. Acest gen de ceai provine din aceeasi planta ca si ceaiul negru, singura diferenta constand in faptul ca acest gen de ceai verde nu este fermentat; a fost prima oara folosit in manastirile Budiste in scopuri ritualice.
In jurul secolului XVI, ceremonia ceaiului era deja raspandita la toate nivelele societatii japoneze.

Principiile ceremoniei ceaiului
Principiile care guverneaza ceremonia ceaiului sunt in numar de patru si se refera la:

* Armonie – armonia cu persoanele din jurul nostru si cu natura. Ceremonia ceaiului este considerata metoda prin care o persoana poate ajunge sa fie in armonie cu natura ce il inconjoara.

* Respect – respectul este privit din punctul de vedere al armoniei cu ceilalti.

* Puritate – se refera la curatarea spirituala prin intermediul celor cinci simturi: simtul auzului stimulat de sunetul apei, simtul vizual la vederea florilor, simtul tactil stimulat la atingerea ustensilelor, simtul olfactiv trezit de catre mirosul florilor si simtul gustului atatat de catre degustarea ceaiului.

* Liniste – care presupune reculegerea si curatarea sufleteasca.


Ustensile

Este nevoie de foarte multe ustensile chiar si pentru cea mai simpla ceremonie a ceaiului. Iata in continuare o mica lista ce cuprinde cateva dintre instrumentele de baza necesare pentru prepararea ceaiului:

* Chakin 茶巾– este o bucata de panza alba, din in sau canepa, cu care se sterge bolul pentru ceai conform ritualului.

* Fukusa 袱紗– este o bucata de panza de matase care se foloseste pentru a sterge lingurita de ceai si cutiuta de ceai. De asemenea, aceeasi carpa se foloseste pentru a manui ibricul fierbinte sau capacul vasului.

* Hishaku 柄杓– este polonicul cu care se pune apa in recipiente.

* Tana 棚– inseamna de fapt „raft”, insa in ceremonia ceaiului este folosit pentru toate obiectele de mobilier specifice acesteia.

* Chawan 茶碗– este cel mai important instrument din ceremonia ceaiului, si anume bolul in care se serveste ceaiul dupa ce acesta este gata. Aceste boluri sunt disponibile intr-o varietate larga de modele si marimi. De exemplu, bolurile putin adanci sunt folosite vara datorita faptului ca permit ceaiului sa se raceasca mai repede, iar cele adanci sunt utilizate iarna deoarece pastreaza ceaiul fierbinte mai mult timp.

* Cha ire 茶入れ– cutiuta de ceai este un alt element fundamental al ceremoniei ceaiului; aceasta este de doua feluri, cea numita natsume si cea care poarta denumirea de cha ire. Și aceste cutiute variaza din punctul de vedere al formei, marimii si culorii. Aceste cutiute sunt de obicei inalte si subtiri, sunt de obicei din ceramica si se depoziteaza in plase decorative special concepute, numite shifuku.

* Chashaku 茶杓– linguritele pentru ceai sunt confectionate dintr-o singura bucata de fildes sau bambus. Sunt cazuri, insa, in care acestea sunt facute din lemn de piersic, pin sau cires. Acestea sunt folosite pentru a lua ceai din cutiute si a-l pune in bolul pentru ceai.

* Chasen 茶筅– este pamatuful cu care se amesteca ceaiul. Acesta este confectionat dintr-o singura bucata de bambus si este de diferite feluri (un anumit tip de pamatuf pentru ceaiul slab si un altul pentru ceaiul mai tare).


Tipuri de ceremonii ale ceaiului

* Chabako demae – se numeste asa deoarece toate ustensilele sunt luate si puse la loc intr-o cutie.

* Hakobi demae – numele vine de la faptul ca echipamentul esential al ceremoniei este purtat inauntrul si inafara camerei in care are loc ceremonia ceaiului.

* Bon Temae – in aceasta ceremonie toate ustensilele sunt puse de catre gazda pe o tava. Se pregateste un ceai slab direct pe tava respectiva. Este cea mai simpla ceremonie a ceaiului.

* Ryu rei – in acest caz, ceaiul este pregatit la o masa speciala. Numele acestui tip de ceremonie se refera la efectuarea primei si ultimei plecaciuni la intrarea si iesirea din camera in care se efectueaza ceremonia ceaiului. Aici este de obicei si un asistent care ajuta gazda la indeplinirea tuturor ritualurilor.


Caligrafie

Elementele de caligrafie joaca un rol foarte important in ceremonia ceaiului. Aceasta isi face simtita prezenta prin intermediul unor suluri de hartie atarnate pe perete. Aceste suluri sunt alese in functie de anotimp, momentul zilei sau tema specifica respectivei ceremonii (daca a fost stabilita una). Aceste suluri specifice caligrafiei japoneze pot avea scrise pe ele diverse proverbe, poeme, descrieri ale unor locuri celebre, sau cuvinte ori expresii legate de ceremonia ceaiului.

Aranjamente florale

Acestea se numesc chabana 茶花 si reprezinta un stil foarte simplu de aranjare a florilor, originea acestui stil fiind, desigur, ikebana. Stilul chabana este stilul standard al aranjarii florilor specific ceremoniei ceaiului. Este vorba de un aranjament simplu a unor flori de sezon, asezate intr-un recipient; de obicei, aceste aranjamente sunt formate din putine elemente, dand astfel impresia unui buchet aerisit, armonios.

Ceremonia propriu-zisa

Gazda ceremoniei ceaiului trebuie sa fi studiat foarte mult timp pentru a ajunge sa stapaneasca nu numai procedurile specifice prepararii si servirii ceaiului, ci si cele necesare aprecierii artei, poeziei, caligrafiei etc, precum si studierea modului in care se pregatesc florile, mancarea si gradina. Este nevoie de asemenea ca gazda sa dea dovada de gratie si atentie la nevoile celorlalti.
Dupa cum s-a spus si mai sus, ceremonia ceaiului este de doua feluri: una mai simpla care se rezuma doar la degustarea ceaiului si una mai complexa care cuprinde si servirea unei gustari inainte de ceai. Aceste gustari, kaiseki ryori 解析料理, au fost la origini formate doar din mancare specifica vegetarienilor. Cu timpul, insa, a fost adaugata si carnea de peste, ba chiar de pui. Specificul acestor gustari este faptul ca se folosesc doar ingrediente proaspete, de sezon. Vasele pe care sunt servite aceste gustari sunt decorate foarte frumos si cu o deosebita atentie. De obicei, aceste gustari nu se servesc fara sake.
Gazda se va imbraca intotdeauna in kimono, in timp ce oaspetii nu trebuie neaparat sa poarte kimono, pot veni si in haine formale. Ceremoniile ceaiului se pot petrece fie in spatiu deschis, fie in spatiu inchis, atat intr-o casa a ceremoniei ceaiului, cat si intr-o camera special amenajata pentru ceremonie. In general, cu cat este mai lunga si mai formala ceremonia, si cu cat sunt mai importanti oaspetii, este cu atat mai probabil ca ceremonia sa aiba loc intr-un spatiu inchis.
Conversatiile lipsesc aproape cu desavarsire, oaspetii relaxandu-se si bucurandu-se de sunetele si miresmele care-i inconjoara.
Dupa ce ceaiul este gata pregatit, bolul este dat persoanei care are rangul cel mai mare, aceasta dand bolul mai departe, fiecare dintre oaspeti gustand macar o data din ceaiul respectiv.
Dupa ce toti oaspetii degusta din ceai, ceremonia se incheie prin stergerea fiecarui instrument folosit, respectand din nou ritualurile. La sfarsitul acestui proces, se poate spune ca ceremonia ceaiului s-a incheiat.

My opinion:
Nici o data nu m-am gindit ca e nevoie de-atitea ustensile pentru a bea ceai dar e o traditie frumoasa si nimic nu se compara cu ea
Sus In jos
http://anzel.ogamewar.com/
 
Ceremonia Ceaiului
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
anzel forum :: Japan - Mania :: Cultura si Traditii-
Mergi direct la: